Wells Gray Provincial Park, welkom in de Canadese wildernis
15 november 2019 

Wells Gray Provincial Park, welkom in de Canadese wildernis

Wells Gray Provincial Park is een van de mooiste nationale parken van British Columbia. Al wordt het minder bezocht dan bijvoorbeeld het grotere Jasper National Park en Banff National Park, die een provincie verder liggen. Het landschap bestaat voor het grootste gedeelte uit vulkanisch gesteente en is gevormd door gletsjers, smeltwater en rivieren. Zo’n 20 vulkanen zijn hier actief geweest en dat is nog goed te zien aan het indrukwekkende landschap, zoals de basaltzuilen en de lavastroom ‘Dragon’s Tongue’.

In Wells Gray Provincial Park vind je nog ongerepte natuur, vol beren, elanden en wolven. Je kunt hier prachtig wandelen en genieten van de spectaculaire watervallen waar dit park bekend om staat.
Uitgezette wandelingen voeren je door diepe riviervalleien en over uitgestrekte bergweides. Daarnaast is het ook een populair gebied voor watersporten, zoals kajakken en kanovaren. Murtle Lake, het grootste meer van Noord-Amerika, is hiervoor zeer geschikt.

Wil je Wells Gray Park bezoeken dan is half mei tot half oktober de beste tijd. Het weer is in deze periode het beste. Vooral in juli en augustus is het druk bij de bezienswaardigheden. Maar het park is met zijn 5000 km2 zo uitgestrekt dat je altijd wel ergens een rustig plekje kunt vinden.

In Wells Gray Park voel je je weer even één met de natuur.

Wells Gray Provincial park Murtle river

De watervallen van Wells Gray Provincial Park

Wells Gray Provincial Park is een groot natuurgebied in West-Canada. Het gevarieerde landschap bestaat uit bergen, heuvels, naaldbossen, rivieren, meren, wilde dieren en vooral heel veel watervallen. Er zijn watervallen te vinden in allerlei soorten en maten, sommige wel meer dan 100 meter hoog.

De bekendste watervallen zijn Spahats Falls, Dawson Falls en Helmcken Falls. Al deze watervallen zijn eenvoudig te bereiken met de auto, camper of te voet. Van deze drie is Helmcken Falls een van de hoogste watervallen in Canada, met zijn 141 meter hoogte.

Spahats Falls

Als je vanuit Clearwater, een nabijgelegen plaatsje, Wells Gray Provincial Park binnenkomt, zie je als eerste Spahats Creek Falls. Vanaf de parkeerplaats loop je een klein stukje naar het uitzichtpunt, waar je de waterval goed kunt zien. Deze smalle waterval komt 75 meter hoger uit de rotsen naar beneden storten. De Spahats Creek heeft op deze manier de indrukwekkende 122 meter diepe canyon in het lavagesteente uitgesleten. De wanden van de canyon lopen loodrecht naar beneden, een indrukwekkend gezicht.

Wells Gray Park Dawson fall

Dawson Falls

Dawson Falls is met zijn 18 meter hoogte een stuk minder hoog dan de meeste andere watervallen in het park. Maar hij is wel 107 meter breed. Daarom wordt hij wel eens de kleine versie van de Niagara Falls genoemd. De waterval ligt vlak langs de weg en is goed te bereiken na een kleine wandeling over een makkelijk bospad.
De wilde Murtle Rivier stort zich hier naar beneden over de rotsen, omgeven door oneindige naaldbossen en een strak blauwe lucht.

Helmcken Falls

Helmcken Falls is enorm. De Murtle rivier valt hier met een bulderend geraas van een vulkanisch plateau, op een hoogte van 141 meter, naar beneden in een 23 meter brede stroom. Dit gaat met zoveel kracht dat er een grote hoeveelheid waterdamp ontstaat.
Velen vinden dit de mooiste waterval van Wells Gray Park. Deze waterval was in 1939 één van de belangrijkste redenen om het gebied tot provinciaal park uit te roepen en deze waterval te beschermen.
Neem je tijd om van de waterval te genieten en neem je lunchpakket mee. Bij het viewpoint staan picknicktafels, waar je een prachtig uitzicht hebt op de waterval.

Wells Gray park Helmcken Falls

Minder toeristische waterval, Moul Falls

Bovengenoemde watervallen zijn de bekendste in het park en daardoor ook de meest bezochte. Heb je tijd en zin om een minder toeristische waterval te bekijken? Ga dan naar Moul Falls. Dit is de enige waterval in Wells Gray Park die je van onderaf kunt bekijken.
Maar je zult er wel wat moeite voor moeten doen. Om bij de waterval te komen volg je vanaf de parkeerplaats een wandelpad van zo’n 3 kilometer. Vooral het laatste stuk vraagt wat klimwerk, dus doe goede schoenen aan en trek zeker een uur uit voor deze wandeling.

Je komt bij de bovenkant van de waterval aan en daalt 35 meter af om hem van onderaf te bekijken. Juist deze inspannende wandeling maakt dat het hier veel minder druk is dan bij de andere watervallen. Leuke bijkomstigheid, je kunt achter de waterval langs lopen, over een smal en glibberig pad dat in een grot uitkomt.

Wells Gray Provincial Park, meer dan alleen watervallen

Alleen in het zuidelijke deel van het park zijn doorgaande wegen te vinden. Daarop aansluitend zijn een aantal gravel roads die je naar de talloze wandelpaden brengen. In het noorden van het park vind je vooral ruig terrein met steile bergwanden. Daar ligt ook Clearwater Lake, een bergmeer op 680 meter hoogte en de bergtop zonder naam, die 2946 meter hoog is.
Deze bergtoppen horen bij de Cariboo Mountains, een aftakking van de Rocky Mountains.

In Wells Gray Park vind je een aantal grote meren, zoals Clearwater Lake, Azure Lake en Hobson Lake. Op Clearwater River, in het zuidelijke deel van het park, is het prima raften. Wel 28 kilometer aaneengesloten rivier zorgt voor een prachtige ervaring op het water. Een deel van deze route voert je door een gebied dat een UNESCO World Heritage Site is. Dat zorgt voor adembenemend mooie plaatjes.

Er is een grote variëteit aan flora en fauna, waardoor het park een paradijs is voor natuurliefhebbers. Net als Trophy Mountain, waar je tussen de bergtoppen in het voorjaar over de prachtige bloemenweiden kunt wandelen, via een van de vele trails in de omgeving.

Wells Gray Provincial Park bezoeken?

Wells Gray Park is een schitterend park waar je gemakkelijk één of meerdere dagen kunt vullen met de mooiste wandelingen, wildlife spotten en watersporten. Of maak een rit te paard, als je de natuur op een hele andere manier wilt zien.
Een bezoek aan dit park is een prachtige aanvulling op een rondreis met de auto of camper. Wij helpen je graag je reis naar Canada en/of Amerika helemaal naar jouw wensen samen te stellen.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, speciaal voor jou op maat gemaakt. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down