arrow_drop_up arrow_drop_down
4 augustus 2019 

Wat te doen in San Francisco?

Wat te doen in San Francisco? Dat wil je natuurlijk weten wanneer je plannen hebt om deze geweldige stad in Californië te bezoeken. Wij hebben de leukste wijken en bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

De stad San Francisco

San Francisco ligt aan de westkust van Amerika in de staat Californië. De stad wordt getypeerd door zijn vele heuvels. De stad heeft erg veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden en cultuur en er is dan ook genoeg te zien en doen in deze prachtige stad. Hieronder staan enkele wijken en bezienswaardigheden die je zeker niet kunt overslaan tijdens een bezoek aan San Francisco.

Alcatraz een must tijdens je bezoek aan San Francisco

Dit is misschien wel de bekendste gevangenis ter wereld. De gevangenis, gelegen op een eiland in de baai van San Francisco, is tegenwoordig een hele populaire toeristische trekpleister. Van 1934 tot 1963 had het eiland de functie van een zwaar beveiligde gevangenis. In deze gevangenis hebben een aantal beroemde gevangenen gezeten, zoals Al Capone en George ‘Machine Gun’ Kelly. Het gevangeniseiland is onderdeel van het 8500 hectare grote Golden Gate Nationale Park. Het eiland is alleen te bereiken met ferry’s en ligt op anderhalve kilometer van Fisherman’s Wharf. Een bezoek aan het eiland is eigenlijk niet compleet zonder rondleiding door het celhuis, waar je als bezoeker kunt zien hoe de gevangenen woonden.

Fisherman’s Wharf

Deze buurt aan de noordkant van de stad San Francisco is een voormalige zeeliedenbuurt aan het water. De buurt loopt technisch gezien van Pier 35 tot de Ghiradelli Square. De buurt is ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw. Tijdens de Gold Rush kwamen Italiaanse vissers naar San Francisco. De Italiaan Achille Paladini begon met zijn bedrijf Paladini Fish Company lokale vis te verkopen en werd al snel erg succesvol als ‘Fish King’. Langzaamaan vestigde zich steeds meer
Italiaanse zeelieden in de buurt. Tegenwoordig draait de buurt nog steeds om vis, en je kunt hier dan ook veel traditionele seafoodrestaurants vinden. De bekendste gerechten zijn clam chowder, een vissoep geserveerd in een kommetje van brood, en Dungeness krab. Dit is dé plek in San Francisco voor visgerechten. De populairste plek van Fisherman’s Wharf is wellicht Pier 39. Hier vind je het San Francisco Maritime National Historical Park met de honderden zeeleeuwen die hier in de winter bij elkaar komen. In dit historische park kun je onder andere een onderzeeër uit de tweede wereldoorlog en Hyde Park Pier bewonderen. Verder vind je in Fisherman’s Wharf het Cannery Shopping Centre en Ghirardelli Square. Ook heb je vanaf Fisherman’s Wharf prachtige uitzichten over de Golden Gate Bridge, Alcatraz en de skyline van San Francisco.

Chinatown

Hoewel de meeste grote steden een Chinatown hebben, heeft San Francisco de grootste Chinatown buiten Azië, welke ook meteen de oudste in Noord-Amerika is. Struin hier door de drukke straten met talrijke tempels en fel versierde gebouwen. Het hart van Chinatown is Grant Street, hier vind je ook de toegangspoort, de Drakenpoort, tot dit stukje China in San Francisco. Dit stukje is zo groot dat er maar liefst twee ziekenhuizen zijn, verschillende parken en volgens sommigen trekt Chinatown zelfs meer bezoekers dan de Golden Gate Bridge.

North Beach de Italiaanse wijk

De buurt North Beach wordt ook wel ‘Little Italy’ genoemd, en dat is natuurlijk met een reden. Hoewel de buurt vele verschillende inwoners heeft gehad, is de meest permanente en zichtbare stempel van de Italianen. Tientallen jaren lang waren Italiaanse restaurants, delicatessenwinkels en bakkerijen overvloedig aanwezig, en de geuren van de Italiaanse keuken verfristen de lucht. Je kunt hier tegenwoordig nog veel van terugvinden, maar er zijn ook een aantal dingen veranderd. Zo zijn
een aantal oude winkels vervangen door lokale boetiekwinkels. Maar bij Liguaria Bakery vind je ook nog gewoon het focaccia brood zoals de Soracco familie dat al meer dan honderd jaar maakt. Op Columbus Avenue en Grant Avenue vind je de meeste winkeltjes en Italiaans geurende delicatessenzaken.

TIP : Op zoek naar een echt lekker bakje koffie en een goed ontbijt? Ga dan zeker naar The Station!

The Marina

Het Marina district is een wijk aan de rand van de baai van San Francisco. Je vindt hier vele restaurants, winkels en andere historische bezienswaardigheden. Een van de bekendste bezienswaardigheden in het Marina district is het Palace of Fine Arts. Dit is een essentieel herkenningspunt van het district, maar het is ook een van de weinige monumentale gebouwen in San Francisco. Het gebouw is opgebouwd ter gelegenheid van de Panama-Pacific International Exposition in 1915 en het is het enige gebouw van deze expositie dat nog overeind staat. Het gebouw wordt vooral gebruikt voor toneelstukken en kunsttentoonstellingen. Een andere populaire plek in dit district is het Crissy Field Beach. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de baai van San Francisco en de Golden Gate Bridge. Dit is de perfecte plek voor een lange wandeling of fietstocht. Er slingert een mooi pad door Crissy Field tussen Marina Green en Fort Point. Je kunt hier genieten van het strand en de natuur, maar je kunt ook gaan windsurfen. Verder zijn het Marina Green Park, de Fort Mason Centre Farmers Market en Chestnut Street plekken die ook een aanrader zijn om te bezoeken. Ben je met kinderen op vakantie dan is het House of Air leuk om te bezoeken. dit is een overdekt trampolinepark in een historische vliegtuighangar.

The Mission een wijk vol cultuur

Het Mission district is een ander kleurrijke en interessante wijk in San Francisco. Er is hier een mix van culturen, enkele van de beste restaurants in de stad en zoveel meer leuke dingen om te doen. Het is een drukke buurt, maar nog niet zo toeristisch als sommige andere buurten. Aan het einde van de 18e eeuw kwamen de eerste Spaanse kolonisten naar dit gebied. Zij bouwden verschillende belangrijke missies, waaronder de Mission San Francisco de Asis, welke vandaag de dag nog steeds in
het hart van de wijk staat. In het Mission district zie je nog steeds veel Mexicaanse, Latijnse en andere culturele invloeden. De enorme diversiteit maakt dit een echte unieke wijk in San Francisco. Naast de vele basilieken die je hier kunt bezoeken, vind je ook overal prachtige muurschilderingen.

The Haight de hippiewijk van Frisco

Deze buurt wordt gezien als de geboorteplaats van de hippiecultuur en was van 1950 tot eind 1960 de plek waar mensen bij elkaar kwamen voor liefde, drugs en rock en roll. Tegenwoordig is de wijk nog steeds een levendig en interessant deel van San Francisco. Er zijn een aantal hippe winkels, restaurants en andere historische bezienswaardigheden. De meeste winkeleigenaren werken hier hard om de ‘flower power’ en hippiecultuur levend te houden. Door het midden van de wijk loopt Haight Street, dit is het commerciële gebied waar de meerderheid van de winkels en restaurants gevestigd zijn. Het beroemde kruispunt Haight-Ashbury ligt ook langs deze straat. Naast de winkels en restaurants zijn er in de zijstraten mooie, kleurrijke huizen te vinden. Het Height district is een van de weinige buurten die niet zwaar werd getroffen door de aardbeving en het vuur in 1906, waardoor het de buurt is met de hoogste concentratie Victoriaanse huizen die nog intact zijn. Sommige van deze huizen zijn fel gekleurd, anderen hebben subtielere kleuren, maar zijn nog steeds belangrijk omdat er beroemde kunstenaars en artiesten in leefden. Zo staat in deze buurt onder andere het huis van de band The Grateful Dead.

Golden Gate Bridge de meest gefotografeerde brug van de wereld

Dit was ooit ‘de brug die niet gebouwd kon worden’ en tegenwoordig is het een van de zeven moderne wonderen van de wereld. Deze brug is de meest gefotografeerde brug ter wereld en is misschien wel de beroemdste bezienswaardigheid van San Francisco. Na vier jaar strijd tegen meedogenloze winden, mist, rotsen en verraderlijke getijden werd de brug in 1937 geopend. De brug is bijna twee kilometer land en verbindt het noordelijk gelegen Marin County met het centrum van San Francisco. Je kunt natuurlijk met de auto de brug oversteken, maar wandelend of fietsen is vele malen leuker. Op deze manier kun je namelijk genieten van prachtige uitzichten.

Golden Gate Park

Naast de Golden Gate Bridge ligt het Golden Gate Park. Dit is een zeer groot stadspark en behoort tot een van de meest bezochte parken in Amerika. In dit park kun je ook een bezoek brengen aan de botanische tuin en het grote natuurwetenschappelijk museum. De Japanse Theetuin die ook gevestigd is in dit park is de oudste van Amerika. Je vind hier zelfs tulpen en een Nederlandse windmolen.

Alamo Square bekend van de serie Full House

Dit plein is bekend geworden door de Painted Ladies die tegenover het Alamo Park staan. De Painted Ladies is een rij Victoriaanse huizen geverfd in pastelkleuren. Vroeger vond je dit soort huizen overal in de stad, maar tijdens de aardbeving en vuren van 1906 werd een groot deel verwoest. Veel van de Victoriaanse huizen die overbleven moesten in de latere jaren plaatsmaken voor grotere gebouwen. Omdat het park op een heuvel ligt heb je vanaf hier ook een fantastisch uitzicht over de stad.

Ook naar San Francisco? VSCA Reizen helpt jou graag met het samenstellen van jouw volgende reis. Bekijk een onze “Best of The West” rondreis. Tijdens deze reis breng je o.a. een bezoek aan San Francisco. Deze reis is net als alle andere reizen op onze website volledig aan te passen naar jouw wensen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies