Valley of Fire – Onmisbaar tijdens je rondreis door West Amerika

Valley of Fire – Onmisbaar tijdens je rondreis door West Amerika

Valley of Fire lijkt letterlijk in brand te staan. Vooral het ochtend- en avondlicht laat de rotsformaties vuurrood oplichten. In de zomermaanden doen de hoog oplopende temperaturen de naam eer aan.
Duizenden jaren erosie hebben gezorgd voor indrukwekkende vormen in de zandsteen rotsen. Welke vormen herken jij, naast de beroemde ‘Beehive’ en ‘Elephant Rock’?

Valley of Fire is een van de minder bekende parken onder het grote publiek. Terwijl het op een uurtje rijden van Las Vegas ligt. Dit park is daarmee een prachtige aanvulling op je rondreis door West Amerika. Het is een geliefde filmlocatie. Onder andere scènes uit Transformers en Star Trek films zijn hier opgenomen.

Indrukwekkende, rode rotsen, eeuwenoude versteende bomen en rotstekeningen van meer dan 2000 jaar oud. De Valley of Fire doet niet onder voor de grote, drukbezochte nationale parken. In het bezoekerscentrum vind je uitgebreide informatie over de geologie, ecologie en verdere geschiedenis van de Valley of Fire.

Valley of Fire

Het ontstaan van de Valley of Fire

Valley of Fire ligt in de Amerikaanse staat Nevada. Je vindt dit park op ongeveer 50 mijl ten noordoosten van Las Vegas. Het is nu bijna onvoorstelbaar, maar miljoenen jaren geleden was de Valley of Fire een zee. De verschuivende aardplaten hebben ervoor gezorgd dat de zee verdwenen is en een woestijnlandschap ontstond.

Wind- en watererosie hebben de omgeving gevormd tot een buitenaards mooi en indrukwekkende gebied. 100.000.000 jaar geleden liepen hier dinosauriërs rond. Eeuwen later werd het gebied bewoond door diverse volkeren, die hun verhaal vertellen met tekeningen in de rotsen. Reden genoeg om de Valley of Fire in 1935 uit te roepen tot eerste staatspark van Nevada.

Valley of Fire bezoeken

Een bezoek aan de Valley of Fire mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je rondreis door West Amerika. De snelste route is de I-15 vanaf Las Vegas. Heb je tijd voor wat sightseeing? Kies dan voor de Northshore Road, route 167. Deze weg voert je langs de oevers van Lake Mead en biedt je prachtige uitzichten op het stuwmeer. Door de Valley of Fire loopt een weg, die je langs alle highlights leidt.

Het park is het gehele jaar geopend voor publiek. Toch geven de meeste reizigers de voorkeur aan het voorjaar of de herfstmaanden, dan kan het al 30 graden zijn. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot een vurige 50 graden Celsius. In de winter kan de temperatuur variëren tussen de 0 en 24 graden.
Bezoek het park bij voorkeur niet op het heetst van de dag. Neem altijd voldoende drinkwater mee, smeer je in met een hoge factor en draag beschermende kleding. Een hoed is geen overbodige luxe, zeker tijdens wandelingen.

Plan voldoende tijd in voor je bezoek aan de Valley of Fire. Wil je bijvoorbeeld ook een wandeling maken, reken dan zeker op 4 uur. Nog beter is om een hele dag uit te trekken, zodat je op je gemak dit prachtige gebied kunt verkennen.

Valley of Fire Nevada

Bezienswaardigheden Valley of fire

Valley of Fire nodigt je uit om urenlang rond te zwerven. Verbaas je over de eindeloze rode, oranje en gele kleurverschillen in de rotsen om je heen. De ene rotsformatie is nog mooier dan de andere. Fotografieliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

Er zijn twee campings in de Valley of Fire, waar je tot 14 dagen aaneengesloten mag verblijven. Ook voor grotere groepen, tot 45 personen, is er een overnachtingsgelegenheid in het park. Tijdens je bezoek kun je gebruikmaken van de schaduwrijke picknick plekken in het park. Een welkome afkoeling tijdens een prachtige wandeltocht door het park.

Er zijn verschillende wandelingen beschikbaar. Van korte wandelingen tot complete dagtochten, variërend in lengte en terrein. Informatie over deze wandelingen vind je in het bezoekerscentrum.

Hoe lang je ook blijft, er zijn een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. We gaan er even vanuit dat je het park aan de westkant binnenkomt. Je rijdt dan op de State Route 169, die het park van west naar oost doorkruist.

Arch Rock

Kom je de Valley of Fire via de westelijke ingang binnen, dan is Arch Rock een van de eerste bijzondere rotsen die je ziet. Deze indrukwekkende, natuurlijk boog is te bereiken via een onverharde zijweg van de State Route 169.

Atlatl Rock

Volg de onverharde weg en je komt bij Atlatl Rock. Hier kun je rotsschilderingen zien van de Pueblo indianen, die hier lang geleden gewoond hebben. Deze rots is vernoemd naar een ‘atlatl’, dit is de voorloper van de pijl en boog. Een afbeelding hiervan vind je terug tussen de rotsschilderingen. Op de rots zijn trappen aangebracht, zodat je de schilderingen van dichtbij kunt bekijken.

Beehives

Aan de andere kant van de State Route 169 vind je de Beehives. Deze zandsteenformaties zien eruit als bijenkorven. Een prachtige demonstratie van wat de natuur kan creëren.

Valley of Fire Visitor Center

Ongeveer in het midden van het park kom je bij een kruising, hier loopt een weg naar het noordelijke deel van de Valley of Fire. Het Visitor Center bevindt zich aan het begin van deze doodlopende weg. Bij het Visitor Center vind je een schat aan informatie over de geologie, ecologie en de geschiedenis van dit gebied. Daarnaast zijn hier diverse prachtige wandelroutes te krijgen.

Het is zeker de moeite waard om de acht kilometer doodlopende weg richting het noorden te volgen. Niet alleen voert deze je door een prachtig landschap, je komt onder andere terecht bij Mouse’s Tank, Rainbow Vista, Fire Canyon en White Domes.

Valley of Fire heat warning

Mouse’s Tank

Via een leuke, korte wandeling kom je in Mouse’s Tank. Hier overleefde een verbannen Paiute-indiaan door zich te verstoppen voor zijn achtervolgers. Er is een kleine ‘tank’ waar water in staat, maar het leukste zijn de vele petrogliefen, figuren en tekeningen die in de rotsen gekrast zijn.

Rainbow Vista

Rainbow Vista is een plek die je niet mag missen. Je hebt hier prachtige, kleurrijke uitzichten. Een korte wandeling voert je langs versteende zandduinen in verschillende kleuren. De Rainbow Vista Trail start op de parkeerplaats en is ongeveer 1,5 kilometer lang, enkele reis. Voor deze Trail moet je goed ter been zijn, je zult over een aantal rotsen heen moeten.

Fire Wave

Je bereikt de Fire Wave via een korte, maar pittige wandeling. Tijdens de wandeling is er geen schaduw en de wave ligt in een kom tussen de rotsen, waardoor de warmte blijft hangen. Ondanks de hitte is het zeker de moeite waard. Je inspanningen worden beloond met prachtige golving in de aardkorst, in de meest geweldige kleuren. Neem vooral voldoende drinkwater mee en bescherm je goed tegen de hitte en brandende zon. Je bent zeker een uur onderweg om dit natuurschoon te zien.

White Domes

Aan het einde van de weg richting het noorden liggen de White Domes. Deze zandsteenformatie steekt flink af tegen de verder rode omgeving. Ook hier kun je leuk wandelen en is een picknickplaats inclusief toiletten beschikbaar.

Elephant Rock

Na de White Domes volg je dezelfde weg terug, langs het Visitor Center. Net voordat je de Valley of Fire verlaat via de oosterlijke ingang, zie je nog een aantal bijzondere rotsen, waaronder Seven Sisters, Arrowhead Arch en als topstuk Elephant Rock. Deze rotsformatie lijkt echt op een olifant, met een bijna vijf meter hoge slurf waar je onderdoor kunt lopen. Een mooie afsluiting van je bezoek aan de Valley of Fire.

Elephant rock Valley of Fire

Valley of Fire toevoegen aan je rondreis?

Zoals je ziet, is het zeker het overwegen waard om de Valley of Fire toe te voegen aan je rondreis door West Amerika. Je zult er geen spijt van krijgen. In veel standaard rondreizen door Amerika wordt de Valley of Fire vergeten. Zonde! Daarom bieden wij, van VSCA Reizen, je de mogelijkheid om je reis helemaal naar jouw wensen samen te stellen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte aan, wij bezorgen je graag de reis van je leven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down