Praktische reisinformatie Canada, 10 tips voor een geslaagde reis
15 december 2019 
in Canada

Praktische reisinformatie Canada, 10 tips voor een geslaagde reis

Canada is een geweldig vakantieland, vol schitterende natuur en interessante steden. Om zoveel mogelijk van je reis te genieten is een goede voorbereiding van je reis belangrijk. Canada is een enorm land met in het westen de ruige Rockies, helder blauwe gletsjermeren en wildlife in de diverse Nationale parken die het land rijk is.

In het oosten van Canada vind je een schat aan cultuur en historie, zoals de koloniale geschiedenis. Langs de basaltkusten, die bewaakt worden door talloze vuurtoren, vind je gezellige, kleine vissersdorpjes.

Natuurlijk laat je jouw reis naar Canada helemaal samenstellen naar je wensen. We stippelen de mooiste route voor je uit, zodat je op je gemak kunt genieten van alle bezienswaardigheden onderweg. Tijdens je reis kom je allerlei dingen tegen die in Canada net even anders zijn dan hier. Om je goed voor te bereiden op je reis geven we je graag praktische reisinformatie in de vorm van 10 tips voor je reis naar Canada.

Tip 1: Boek je vervoer voor je naar Canada reist

Bij alle vliegvelden en in grote steden zijn auto’s en campers te huur. De tarieven kunnen veel verschillen, afhankelijk van seizoen, provincie en aanbieder. Vaak ben je voordeliger uit als je het vervoer vooraf boekt.
Er worden in Canada verschillende voorwaarden gesteld aan het huren van een auto of camper. Zo moet de bestuurder meestal minimaal 2 jaar een Nederlands rijbewijs hebben en tenminste 21 of 25 jaar oud zijn. Soms is het mogelijk om een auto te huren als je jonger bent, maar daarvoor betaal je een toeslag.

Je kunt alleen een auto huren als je in bezit bent van een creditcard, voor de borgsom. Andere betaalmiddelen worden doorgaans niet geaccepteerd. Bijna alle huurauto’s zijn automaten.
Wil je in de winter een auto huren, controleer dan of de, in Canada verplichte, winteruitrusting aanwezig is. In diverse provincies en wegen zijn sneeuwkettingen en/of winterbanden verplicht.

Veilig rijden staat in Canada hoog aangeschreven. Laat je op geen enkele manier afleiden tijdens het rijden en het meenemen van een geopende, alcoholhoudende drank is verboden. Elke provincie heeft zijn eigen regels, maar houdt er in ieder geval rekening mee dat je niet mag parkeren aan de linkerkant van de weg, tegen het verkeer in, alleen in een straat met eenrichtingsverkeer mag het wel. Parkeer je op een helling, draai dan altijd de voorwielen tegen de stoeprand.

Reizen door Canada

Tip 2: Zorg voor de juiste reisdocumenten

Voor je reis naar Canada heb je in ieder geval een geldig paspoort nodig. Zorg ervoor dat deze lang genoeg geldig is, zeker nog 6 maanden na terugkomst uit Canada. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

Daarnaast ben je verplicht om een elektronische reistoestemming aan te vragen, de zogenaamde ETA. Deze toestemming heb je nodig voor je aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar Canada. Je vraagt de ETA eenvoudig aan via internet en betaalt de kosten per creditcard. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Tip 3: Koop een pas voor bezoek aan Nationale parken

In Canada vind je eindeloos veel Nationale parken, de een nog mooier dan de andere. Bij veel van deze parken betaal je entree. Wil je meerdere parken bezoeken, koop dan een ‘Parks Canada Discovery Pass’. Deze pas is geldig in Nationale parken en Historic Sites. Je koopt hem eenvoudig bij het eerste park dat je bezoekt. Deze pas is een jaar geldig en wordt gebruikt per voertuig of groep van maximaal 7 personen, die in hetzelfde voertuig het park betreden. Je hoeft dus maar één pas aan te schaffen. Met de pas ben je al snel voordeliger uit.

Tip 4: Gezondheid, eten en drinken

Als je naar Canada reist, heb je geen vaccinaties of malariapillen nodig. De medische zorg is zeer goed, maar duur. Neem daarom zelf een kleine reisapotheek mee. Gebruik je speciale, door een arts voorgeschreven, medicatie? Zorg dan dat je een medische verklaring of een Europees Medisch Paspoort bij je hebt.

Hondsdolheid komt in Canada voor, pas op voor onbekende dieren en blijf uit de buurt van vleermuizen. Raadpleeg direct een arts als je gebeten wordt door een zoogdier.
Pas op met water drinken in de natuur. Water uit rivieren en meren kan besmet zijn met giardia, een hardnekkige amoebedysenterie. Kijk ook uit met het eten van in zee gevangen schaaldieren, deze kunnen giftige psp-toxinen bevatten.

Wildlife tijdens reis door Canada

Tip 5: De beste reistijd voor Canada

Canada is enorm uitgestrekt, waardoor de klimaatverschillen groot zijn. Elk seizoen heeft zijn eigen charmes en in principe kun je het hele jaar door naar Canada reizen. Wil je het hoge noorden bezoeken dan zijn juli en augustus goede maanden hiervoor. Wil je op wintersport, ga dan in de wintermaanden naar de Rocky Mountains.
Van half juni tot half september is de drukste vakantieperiode. Laat je goed informeren over het weer, in het gebied waar je heen wilt.

Tip 6: Neem een wereldstekker mee

Regelmatig wil je jouw telefoon, digitale camera en andere elektronisch apparatuur opladen. In Canada hebben ze stopcontacten met 120 volt. Deze hebben rechthoekige gaten, met of zonder aarde.
Neem daarom een verloopstekker, type A of B mee. Dit zijn dezelfde adapters als in de Verenigde Staten.

Tip 7: Houd rekening met de verschillende tijdzones

Canada is een enorm land en daardoor heb je ook binnen de landsgrenzen te maken met tijdsverschillen. Er zijn zes verschillende tijdszones binnen Canada:
Newfoundland time: -4 1/2 uur
Atlantic time: -5 uur
Eastern time: -6 uur
Central time: -7 uur
Mountain time: -8 uur
Pacific time: -9 uur

Het kan dus goed dat je tijdens je rondreis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5 tot 5 uur vroeger.

Ontario stedentrip Canada

Tip 8: Er worden verschillend talen gesproken in Canada

Het overgrote deel van de Canadese bevolking spreekt Engels. Een klein deel, ongeveer 25%, spreekt Frans. Dit is voornamelijk in de omgeving van Québec.
In grote lijnen zijn er dus twee talen in Canada. Maar op provinciaal niveau wordt het een ander verhaal. In sommige gebieden worden de talen zoveel gemixt dat er een voor buitenstaanders onbegrijpelijke mengtaal is ontstaan die ‘franglais’ wordt genoemd.

Tip 9: Geef tips en fooien in Canada

De dienstverlening in Canada wordt over het algemeen zonder bedieningsgeld gerekend. Het is daarom normaal om in hotels en restaurants een tip van 10 tot 15% te geven. Ook taxichauffeurs en kappers verwachten een fooi. Kijk wel even goed of er nog geen bedieningsgeld op de rekening is bijgeteld.

Tip 10: Tank op tijd

In Canada moet je soms grote afstanden afleggen. Je wilt er niet aan denken dat je zonder brandstof komt te staan. Langs verharde wegen zijn voldoende tankstations te vinden, maar langs onverharde grote wegen is dit al een stuk minder. Neem reservebrandstof mee als je veel onverharde wegen kiest.

Houdt ook rekening met de openingstijden van tankstations. De meeste zijn dagelijks open van 6 tot 22 uur. Kom je in meer landelijke gebieden dan sluiten ze vaak al eerder op de avond.
Alleen in grote steden en langs grote doorgaande autowegen zijn er tankstations die dag en nacht open zijn.
Bij de meeste tankstations kun je contant betalen en ook creditcards worden vrijwel altijd geaccepteerd.

Nog meer praktische reisinformatie Canada?

Je reis naar Canada wordt een geweldige ervaring, zeker als je goed voorbereid op pad gaat. We helpen je graag met het samenstellen van je reis. Natuurlijk kun je met al je vragen bij ons terecht. We voorzien je van allerlei praktische informatie voor je reis naar Canada.
Ben je benieuwd wat er mogelijk is? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over een rondreis door Canada.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down